Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Tradycyjne kotlety schabowe

Tradycyjne kotlety schabowe gościły kiedyś często w moim i pewnie w wielu polskich domach.  Zostały z czasem zastąpione mięsem z kurczaka lub z indyka. Smak typowego schabowego z zasmażaną kapustą i ziemniakami jest dla mnie bezcenny i zawsze będzie wywoływał uśmiech na twarzy :-)

DSCN6775

(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 70 dkg schabu bez kości

– 2 jaja

– 2 łyżki mleka

– słodka papryka, mielona kolendra, majeranek

– 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

– bułka tarta i mąka do obtoczenia kotletów

 

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości ok.1 cm, po czym robić każdy kotlet z dwóch stron tłuczkiem.  Posolić z obu stron.

 

Jajka roztrzepać w miseczce, dodać odrobinę soli,  pieprz, szczyptę kolendry, słodkiej papryki i majeranku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kotlety obtaczać najpierw w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć  na niedużym ogniu  na złoty kolor. Najlepiej smakuje kapustą zasmażaną i ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

DSCN6779DSCN6771

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Tradycyjne kotlety schabowe

  • Klasyka :)
    KAzdy chyba lubi schabowe ,nasze polskie dania są najsmaczniejsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>