Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Zupa pieczarkowa


Idealnie kremowa, gęsta i mocno aromatyczna zupa pieczarkowa. Kojarzy mi się z jesienią. Zupę można przyrządzić również z innych świeżych grzybów np. borowików czy podgrzybków czy kurek  (można użyć dwa gatunki grzybów). Jedna z moich ulubionych zup:) Jeśli preferujecie zupy bardziej wodniste, należy dać więcej bulionu lub dać mniej ziemniaków.



(Dla 4-5 osób)


Składniki:

– ½ kg pieczarek

– 800 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)

– 3 suszone grzyby

– 2 cebule

– 3 ziemniaki

– 1,5 łyżki masła

– 4 łyżki gęstej śmietany

– koperek

– sól, pieprz

– szczypta gałki muszkatołowej




Dodatkowo:

– 5 dkg startego żółtego sera

– 2-3 kromki chleba tostowego lub groszek ptysiowy

– oliwa z oliwek

– garść prażonej cebulki (opcjonalnie)

 




1.    Suszone grzyby zalać niewielką ilością wrzątku, moczyć przez godzinę. Następnie drobno pokroić, a wodę pozostawić. Pieczarki umyć, obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dwa kapelusze pozostawić. 



2.    Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę masła zeszklić wpierw cebulę. Dodać pieczarki razem z suszonymi grzybami i dusić razem przez 10 pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Odłożone dwie pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżeczce masła, lekko posolić. 



3.    Grzyby i cebulę zalać bulionem, dodać ziemniaki. Gotować na małym ogniu ok.15-20 minut, następnie zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 



4.    Zupę zaciągnąć śmietaną wcześniej zahartowaną. Zupę podawać z usmażonymi na oliwie z oliwek grzankami, posypaną startym żółtym serem,  koperkiem i prażoną cebulką.









Podziel się ze znajomymi

2 odpowiedzi do “Zupa pieczarkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>