Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Są ciekawym pomysłem na obiad. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym dobrze komponują się z ryżem, z kluskami śląskimi albo z kopytkami. Ich przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Musztarda podnosi smak sosu pieczarkowego. Polecam wam także inne moje przepisy na polędwiczki:
polędwiczki wieprzowe smażone na maśle
polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
– 1 spora cebula
– 250g pieczarek
– 250g śmietanki słodkiej 12 % (1 op.)
– 2 łyżki musztardy
– 1 łyżeczka masła
– ocet balsamiczny
– czosnek granulowany
– sól, pieprz
▌Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym?
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószyć, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem a na koniec skropić octem balsamicznym z jednej strony. Obsmażyć na oleju z dodatkiem masła z każdej strony na rumiano. Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na pozostałym po mięsie tłuszczu podsmażyć warzywa, posolić. Następnie przełożyć do mięsa, zalać śmietanką, dodać musztardę i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym podawać z ryżem, bądź kluseczkami.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć