WegetariańskieZupy i kremy

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. Swoim słonecznym kolorem zupa krem z dyni doda nam energii w coraz krótsze i chłodniejsze dni.

Zupa dyniowa świetnie komponuje się z curry oraz z przyprawami korzennymi jak imbir, kardamon czy goździki. Nie przepadam tylko za obieraniem dyni z powodu jej twardej skóry. Trochę czasem trzeba się z tym siłować 😉 ale zdecydowanie warto dla końcowego efektu:)

Zobacz także:

→ zupa-krem z papryki.

→ zupa-krem z porów.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1kg świeżej dyni

– 3-4 ziemniaki

– 1 marchewka

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 l bulionu warzywnego (lub ewentualnie z kostki)

– 3 łyżki masła

– 1 łyżeczka curry

– otarta skórka z ⅓ cytryny

– 2,5-3 cm świeżego imbiru

– 2 goździki

– ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu

– chili do smaku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– szczypiorek

– pestki dyni do dekoracji

Jak zrobić zupę krem z dyni?

Prażone pestki dyni możemy zrobić sami bądź użyć gotowych: Wybrać pestki z miąższu dyni, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Wyłożyć na talerz pokryty papierowym ręcznikiem, by trochę przeschły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pestki, posolić i polać niewielką ilością oleju. Delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w temperaturze 175 ˚C, aż zbrązowieją. Aby pestki zachowały na długo chrupkość, po ostygnięciu należy włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Dynię umyć, rozkroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry, ze środka wyciąć część włóknistą z pestkami. Pestki odłożyć. Pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać i także pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchew. Smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Posolić. Dodać curry, imbir, goździki i kardamon. Następnie przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym bulionem.

Dusić na małym ogniu do miękkości. Cytrynę dokładnie wyszorować pod wodą i otrzeć ze skórki. Na koniec doprawić zupę jeszcze chili otartą skórką z cytryny. Zmiksować na gładki krem. Zupę krem z dyni podawać z prażonymi lub gotowymi pestkami dyni. Udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.

Zupa krem z dyni
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button