Ciasta i ciasteczka

Ciasto z kremem bananowo-kokosowym

Ciasto z kremem bananowo-kokosowym

To kakaowy placek przełożony kremem na bazie bitej śmietany, z bananami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. Jak dla mnie pycha! Przepis na ciasto z kremem bananowo-kokosowym znalazłam kiedyś w gazecie. Nieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru w cieście, dodając za to jedno jajko więcej oraz olejek waniliowy do kremu. Zamiast 2 opakowań śmietan-fixu, zastosowałam żelatynę, która moim zdaniem znaczniej lepiej się spisuje, bo idealnie usztywnia krem.

Do kremu użyłam gorzkiej czekolady ale jeśli wolicie słodszy smak, możecie dać także mlecznej. Ciasto z kremem bananowo-kokosowym sprawdzi się zarówno na okazje, jak również do popołudniowej kawy. Polecam wam również inne ciasta z nutą kokosa:

ciasto kokosowo-budyniowe

ciasto bounty

ciasto ananasowe z kokosem

(prostokątna blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

Ciasto:

– 1 kostka margaryny

– 5 jajek

– 3 łyżki kakao

– 2 szklanki mąki

– 1 ¼ szklanki cukru

– 7 łyżek wody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem bananowo-kokosowy:

– 500ml śmietanki tortowej (36%)

– 3 duże banany

– 4 łyżki cukru pudru

– kilka kropli esencji waniliowej

– 2 łyżeczki żelatyny

– 100g wiórek kokosowych

– 1 tabliczka czekolady 100g (użyłam gorzkiej)

– sok z cytryny

Dodatkowo:

– 100g wiórek kokosowych uprażonych na patelni na wierzch ciasta

Jak zrobić ciasto z kremem bananowo-kokosowym?

Ciasto: Margarynę rozpuścić, wsypać cukier, kakao i dodać wodę. Dokładnie zamieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz ciepłą roztopioną margarynę z kakao i cukrem. Miksować chwilę. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Zamieszać łyżką. Ciasto wylać do formy o wymiarach 25x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C. Trochę przestudzić, po czym przekroić ciasto wzdłuż na pół.

Krem: Banany obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Czekoladę również drobno posiekać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie zamieszać i pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać esencję waniliową. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać. Do masy dodać banany, rozdrobnioną czekoladę i wiórki.

Na warstwę ciasta nałożyć połowę kremu, przykryć drugim ciastem i resztą kremu. Wygładzić powierzchnię nożem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni. Ciasto z kremem bananowo-kokosowym przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto z kremem bananowo-kokosowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Jak dla mnie ciasto za suche, wydaję mi się że za dużo jest wiórków kokosowych, ale można dać mniej lub zostapić je białą startą czekoladą i też bedzie pycha 🙂

  2. Polączenie banana z wiórkami kokosowymi stworzyło na pewno wyśmienity smak! Musze to koniecznie wypróbować! Dziękuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam, Helen:-)

Skomentuj Rafal Baniak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button