MięsaPrzekąski

Domowe burgery z wołowiną

Domowe burgery z wołowiną

Wzorowane na słynnych amerykańskich hamburgerach. Domowe burgery z wołowiną zwane popularnie hamburgerami, są od tych podawanych w restauracjach fast food nie dość że smaczniejsze, to też i zdrowsze. Mięso nie jest przetworzone jak to ma miejsce w hamburgerach z McDonald’sa czy Burger Kinga. W dodatku mamy wpływ na smak wołowiny.

Hamburger stał się bardzo popularną szybką przekąską nie tylko w Stanach Zjednoczonych skąd się wywodzi ale też na całym świecie. Słowo „hamburger” pochodzi od befsztyka z siekanej wołowiny hamburger steak, który wprowadzili do kuchni amerykańskiej imigranci z Niemiec.

Dodatki takie jak warzywa i sos możecie modyfikować. W przepisie uwzględniłam typowe warzywa jakie dodaje się do hamburgerów czyli: sałata, pomidor, cebula czy ogórki – najczęściej konserwowe, choć dobrze komponują się również kiszone lub małosolne. Sos do burgerów powinien być w miarę pikantny, by podkreślał smak mięsa (można użyć także sosu barbecue). Dlatego dodałam do niego odrobinę sosu tabasco.

Takie domowe burgery z wołowiną to nie tylko pożywny ale i wbrew pozorom zdrowy posiłek. To również frajda dla domowników czy gości. Domowe hamburgery to świetna propozycja na ciepłą przekąskę podczas domowych imprez. Zapewniam was, goście będą nimi zachwyceni. Warunek jest tylko jeden. Burgery należy podawać ciepłe i spożywać od razu. Nie nadają się do ogrzewania.

Do domowych burgerów możecie kupić gotowe bułki pszenne przeznaczone do hamburgerów. Są one jednak mocno naszpikowane chemią. Ze swojej strony serdecznie polecam upiec wcześniej domowe bułki do burgerów. Są puszyste, mięciutkie i lekko słodkawe. Sprawdzą się nie tylko to tego dania ale również i na śniadanie.

(4 sztuki)

Składniki:

Burgery:

– 400-500g mięsa wołowego

– 1 mała cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 2 łyżeczki musztardy (najlepiej ostrej)

– ½ łyżeczki oregano

Warzywa:

– 4 plastry pomidora

– 4 plastry sera topionego do tostów

– 2 ogórki konserwowe (można dać też kiszone lub małosolne)

– 4 liście sałaty lodowej lub karbowanej

– czerwona cebula pokrojona w krążki

Sos do burgerów:

– 4 łyżki majonezu

– 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)

– 1 łyżka ketchupu

– 1 ząbek czosnku

– 1-2 krople sosu tabasco

– odrobina soku z cytryny

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 4 bułki pszenne najlepiej z sezamem – polecam domowe bułki do burgerów

– olej do smażenia

Jak zrobić domowe burgery z wołowiną?

Polecam zacząć od przygotowania warzyw oraz sosu, a następnie burgerów.

Warzywa: Sałatę opłukać. Jeśli liście są duże, porwać na mniejsze części. Pomidora umyć i pokroić na plastry. Ogórki odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie krążki.

Sos do burgerów: w miseczce wymieszać ze sobą majonez, ketchup i musztardę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem tabasco oraz sokiem z cytryny.

Burgery: mielone mięso włożyć do miski. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Można też pokroić cebulę w drobną kosteczkę i wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać do mięsa musztardę, sól, pieprz oraz oregano. Z masy formować 4 okrągłe mocno spłaszczone kotlety o średnicy nieco większej od bułek (burgery podczas smażenia kurczą się).

Burgery smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju (świetne wychodzą z patelni grillowej, żeliwnej albo upieczone na grillu) na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Nie smażyć mięsa zbyt długo. Burgery powinny pozostać soczyste. Na usmażone burgery można położyć na kilka sekund plaster sera topionego, by się lekko roztopił, po czym kłaść na bułkę.

Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem. Wstawić na kilka minut do piekarnika (temp. 180°C), opiekacza lub mikrofali, by się zagrzały i stały chrupiące. Na spód każdej bułki kłaść najpierw liść sałaty, następnie połowę sosu, burgera wraz z plastrem sera topionego, krążek cebuli, plasterki ogórka, drugą połowę sosu, plaster pomidora, ponownie liść sałaty. Przykryć drugą połową bułki i lekko docisnąć. Burgery można spiąć długą wykałaczką. Podawać od razu. Domowe burgery z wołowiną można serwować także z frytkami lub pieczonym ziemniakami i surówką Coleslaw.

Smacznego!

Helen G.

Domowe burgery z wołowiną
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button