Domowe kruche ciasteczka waniliowe


kruche ciasteczka

Jeśli kruche ciasteczka, to tylko te domowej roboty, pieczone na maśle i obowiązkowo z nutą wanilii. Takie piekę najczęściej. Ciasteczka prezentują się być może zwyczajnie, lecz w smaku są wyborne, kruchutkie i aromatyczne. To przepis podstawowy. Możemy wzbogacić go o dodatek ziaren np. słonecznika albo dyni, jak w tym przepisie. Kruche ciasteczka waniliowe na długo zachowują świeżość. Przechowywane w zamkniętym pudełku są zdatne do spożycia przez tydzień. Są okrągłe, naznaczone wzorkiem zrobionym z widelca. Niektóre wyszły mi trochę koślawo. Najważniejszy jest jednak smak. Ciasteczka są pozbawione sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Polecam szczególnie do popołudniowej herbatki, kawki albo orzeźwiającej lemoniady :-)

 kruche ciasteczka

(średnia salaterka)

Składniki:

– 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550

– 200g masła

– 2 żółtka

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– ½ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Wbić żółtka, dodać schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy albo esencję waniliową oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć kulę ciasta w folię aluminiową, bądź spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki lub do zamrażalnika na trochę krócej.

Z ciasta formułować niewielkie kuleczki. Każdą lekko spłaszczać i zrobić wzorek widelcem. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w pudełku. Zachowują świeżość przez około tydzień.

Smacznego!

Helen G.

kruche ciasteczka waniliowekruche ciasteczka waniliowekruche ciasteczka waniliowe

Poprzedni Surówka z surowych buraków i jabłka
Nastepny Młoda kapusta duszona z marchewką

8 komentarzy

  1. Jaglusia
    30 maja 2017
    Odpowiedz

    Można zastąpić mąką orkiszową? :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 maja 2017
      Odpowiedz

      Nie próbowałam. Spróbowałabym na początek może w proporcji pół na pół z mąką pszenną.

      • Lurch
        30 maja 2017
        Odpowiedz

        orkisz nie ma takich samych wlasciwosci jak pszenna? Myslalem ze mozna zastąpić pszenna orkiszowa w kazdym przypadku

        • Helen G.
          Helen G.
          30 maja 2017
          Odpowiedz

          Właściwości ma podobne, też zawiera gluten ale smak ma nieco inny.Ciasteczka będą nieco inaczej smakowały.

  2. Ania
    30 maja 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciasteczka :) Pychotki maleńkie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      30 maja 2017
      Odpowiedz

      Przyznaję, są pyszne ! :-)

  3. lukaszmakeup.pl
    1 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Mniam :)

  4. Ewelina Serafińska
    1 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Mniam mniam ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *