Potrawy ŚwiątecznePrzekąskiŚniadanie

Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem

Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem

Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez jajek. Są one ważnym symbolem religijnym życia wiecznego. Jajka podaje się czy to klasyczne ugotowane na twardo, w sałatce, czy też faszerowane. Wiele jest możliwości ich zaserwowanie.

Osobiście  jestem fanką jajek faszerowanych pieczarkami i żółtym serem. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu 🙂 W zależności od ilości gości proporcje możemy zwiększyć.

Zobacz także jajka z pastą z tuńczyka i żółtego sera.

(Dla około 6 osób)

Składniki:

– 5-6 jajek ugotowanych na twardo

– 4 małe pieczarki

– 1 łyżeczka masła (u mnie masło klarowane domowej roboty)

– ½ niedużej cebuli

– 5 dag żółtego sera

– pół pęczka natki pietruszki

– 1-2 łyżeczki majonezu (polecam domowy majonez)

– sól, pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem?

Jajka ugotować na twardo (8 min.) Ostudzić. Obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Żółtka wydrążyć łyżeczką, przydadzą się do farszu. Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić nożem.

Na maśle klarowanym zeszklić wpierw cebulę, następnie dodać starte pieczarki. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty na drobnych oczkach żółty ser, wymieszać.

Pieczarki połączyć z żółtkami, posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Napełniać łyżeczką farszem połówki jajek.

Na każdym jajku dać kleks majonezu i udekorować pietruszką. Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem podawać na wielkanocnym stole obok wędliny,  pieczonej białej kiełbasy, żurku i innych potraw.

Smacznego!

Helen G.

Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

Skomentuj Łukasz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button