MięsaPotrawy regionalne

Kotlety mielone z kaszą gryczaną-hreczanyki

Kotlety mielone z kaszą gryczaną – hreczanyki

To regionalna potrawa Podkarpacia o nazwie hreczanyki. Przyrządza się ją z mięsa mielonego, zwykle wieprzowego oraz z ugotowanej kaszy gryczanej (tzw. hreczki), nie dodając już do masy bułki tartej. Dzięki temu kotlety mielone z kaszą gryczaną są wilgotne w środku z chrupiącą skórką. Hreczanyki przypominają trochę popularne na Lubelszczyźnie hreczniaki. Te są także oparte na kaszy gryczanej, tyle że zamiast mielonego mięsa zawierają biały ser.

Hreczanyki mają dość wyrazisty smak za sprawą dużej ilości czosnku oraz podsmażonej na złoto cebuli. Połączenie mięsa mielonego z ugotowaną kaszą gryczaną wydaje mi się bardzo udane. Kotlety te okazały się zarówno dla mnie, jak i dla mojego męża zaskakująco smaczne, zwłaszcza w połączeniu z sosem chrzanowo-koperkowym. Typowe hreczanyki smaży się bez panierki. Ja jednak przed smażeniem obtaczam kotlety w bułce tartej, gdyż dzięki temu są bardziej zwarte i łatwiej je usmażyć.

Kasza gryczana powinna być całkowicie wystudzona. Możecie ją sobie nawet ugotować kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia. Ze schłodzoną kaszą lepiej będzie się wyrabiało kotlety. Nie przejmujcie się, że masa będzie dosyć luźna. Kotlety mielone z kaszą gryczaną należy ostrożnie przewracać na patelni, by nie się kruszyły, najlepiej na smalcu.

Kotlety mielone z kaszą gryczaną są bardzo sycące za sprawą dużej ilości kaszy. Podaje się je z sosem czosnkowym, grzybowym albo chrzanowo-koperkowym. W zasadzie to można jeść hreczanyki z samą surówką. Choć jeśli macie ochotę, możecie podać je także z ziemniakami. Serdecznie polecam wam inne wersje kotletów mielonych:

Zobacz także → kotlety mielone (klasyczne).

(około 12 sztuk)

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego wieprzowego

– 1 szklanka (200g) kaszy gryczanej lub 2 woreczki

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka masła

– 1 jajko

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– bułka tarta do obtoczenia kotletów

– smalec do smażenia lub ewentualnie olej

Sos chrzanowo-koperkowy:

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego

– 1,5 łyżeczki chrzanu

– posiekany koperek

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety mielone z kaszą gryczaną – hreczanyki?

Kaszę, jeśli używamy sypkiej opłukać na sitku po bieżącą wodą. W garnku zagotować 2 szklanki osolonej wody. Kaszę wsypać na wrzątek, dodać 1 łyżeczkę masła i gotować ją na wolnym ogniu około 15 minut, aż całkowicie wchłonie płyn. Przesypać do miski i odstawić do wystygnięcia. Kaszę można i nawet warto ugotować nieco wcześniej i wstawić do lodówki. Będzie łatwiej potem formować kotlety.

Mięso mielone włożyć do większej miski, wbić jajko, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na smalcu. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa będzie trochę luźna. Doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Powinna mieć wyrazisty smak.

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować okrągłe kotlety. Każdy lekko spłaszczać i obtaczać w bułce tartej. Kotlety mielone z gaszą gryczaną smażyć na niezbyt dużym ogniu, na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor i mieć przypieczoną skórkę.

Sos chrzanowo-koperkowy: W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę i gęsty jogurt. Doprawić do smaku tartym  chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

Kotlety mielone z kaszą gryczaną podawać polane zimnym sosem chrzanowo-koperkowym lub sosem czosnkowym i surówką. Doskonale komponują się z buraczkami na ciepło albo z kiszoną kapustą.

Smacznego!

Helen G.

Kotlety mielone z kaszą gryczaną-hreczanyki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Dowiedziałam się o nich kilka lat temu dzięki mojej koleżance. Od tej pory robię bardzo często. Jak się okazuje, mało kto zna takie kotleciki.

Skomentuj Kuchnia MagdaLeny Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button