Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko
Najpyszniejsze robiła moja babcia Ania. Pierogi z serem na słodko według jej receptury charakteryzowały się delikatnym i cienkim ciastem oraz pysznym nadzieniem z białego sera, z wyraźnie waniliową nutą. W dzisiejszym przepisie staram się odtworzyć ten pamiętny smak babcinych pierogów z serem.
Choć babcia nie dodawała do sera żółtka ani budyniu. Ja to robię, gdyż wydaje mi się, że twaróg ma wówczas lepszą konsystencję. Jeśli akurat nie macie budyniu, możecie dać również mąkę ziemniaczaną. Pierogi z serem moim zdaniem najlepiej smakują polane śmietaną z cukrem, posypane cynamonem.
Pierogi z białym serem na słodko z pewnością najbardziej posmakują dzieciom. Spróbujcie je im zrobić któregoś dnia a zobaczycie uśmiech waszych pociech na twarzy 🙂 Zrekompensuje wasz trud poniesiony w kuchni.
Zobacz także
→ pierogi leniwe (kluski leniwe).
(około 50 sztuk)
Ciasto:
– 500g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550)
– około 1 szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– ½ łyżeczki soli
Farsz serowy:
– 500g twarogu półtłustego lub tłustego
– 3 łyżki cukru albo ksylitolu
– 1 żółtko
– 1 cukier waniliowy (16g)
– 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
– garść rodzynek (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– mały kubek gęstej śmietany z dodatkiem 1-2 łyżeczek cukru
– cynamon do posypania
– stopione masło do polania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić pierogi z serem na słodko?
Farsz serowy: Twaróg dokładnie rozgnieść w misce widelcem. Można też ewentualnie go zmielić, jeśli ma duże grudki. Następnie dodać żółtko oraz cukry. Jeśli dodajemy rodzynki, należy je najpierw namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Ser dokładnie wymieszać.
Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i gorącą wodę, tyle by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować na cienki placek. Resztę owinąć folią aluminiową lub spożywczą, by nie schło.
Szklanką wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Na każde kółko nałożyć ok. 1 łyżeczkę farszu. Dokładnie zlepić brzegi. Następnie zrobić falbanki lub wianuszek. Można też zlepione brzegi pieroga dociskać brzegiem widelca, tworząc wzorek.
Duży garnek z osoloną wodą i łyżeczką oleju wstawić na gaz. Pierogi wkładać partiami na wrzątek. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z serem podawać z posłodzoną gęstą śmietaną, posypane cynamonem lub polane masełkiem i posypane cukrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam pierogi 🙂 Pycha 🙂
Ja też 😉
Pyszne pierożki, dawno takich na słodko nie jadłam 🙂
Lubię czasem zjeść dla odmiany pierogi na słodko 🙂
Mniam, smak dzieciństwa! U mnie jutro dla odmiany naleśniki z serem na słodko 🙂
Też super propozycja 🙂
Oj ale mi narobiłaś smaku 🙂
Nigdy nie lubiłam pierogów na słodko i nie polubię, ale ślicznie je lepisz 🙂
Dziękuję 🙂
Piękne pierożki 🙂