Ciasta i ciasteczka

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Pyszne ciasto kokosowe-migdałowe bez pieczenia. Ciasto rafaello na krakersach nawiązuje do słynnych kokosowych kuleczek Rafaello z aksamitnym kremem i migdałem w środku. Jak dla mnie ciasto rafaello z budyniem jest po prostu przepyszne, rozpływa się w ustach! Ciasto to robi duże wrażenie na gościach. Zrobiłam je na swoje urodziny i krewni byli pod wrażeniem. Lekko słony smak krakersów świetnie przełamuje słodycz kremu budyniowego i kokosowej posypki.

Przepis na ciasto rafaello jest bardzo prosty. Ten słodki deser nie wymaga pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje stygnięcie budyniu:)  Ciasto nie jest bardzo słodkie, a takie w sam raz. Miłośnicy bardzo słodkich wypieków mogą zwiększyć ilość cukru o ½ szklanki.

Serdecznie polecam wam także inne ciasta z kokosem:

ciasto bounty

ciasto kokosowo-budyniowe

ciasto ananasowe z kokosem.

(duża blacha o wym.21×32 cm)

Składniki:

Krem budyniowy:

– 200g wiórek kokosowych

– 100g migdałów w płatkach

– 1 ½ kostki margaryny

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 1 szklanka cukru

– 1 litr mleka

– po 6 płaskich łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej

– kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)

Posypka kokosowa:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki cukru

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 100g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

–  3 (niecałe) paczki krakersów „Lajkonik” (zwykle zużywam 2,5 paczki)

Jak zrobić ciasto Rafaello na krakersach?

Krem budyniowy: Odlać ok. ¾ szklanki mleka i rozmieszać misce obie mąki, cukier oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Pozostałe mleko zagotować w rondlu. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń stale mieszając. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń, stale miksując. Na koniec wsypać 200g wiórek kokosowych oraz posiekane nożem płatki migdałowe. Wymieszać delikatnie łyżką.

Na dużą prostokątną blachę wyłożyć warstwę krakersów, na ciastkach rozsmarować nieco masy, znów ułożyć krakersy, masę itd. Do wyczerpania składników. Powinny wyjść 4 warstwy. Ostatnia powinna być masa budyniowa.

Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i  paczkę wiórek kokosowych (100g). Smażyć kilka minut aż kokos się nieco zezłoci. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną posypkę wyłożyć wierzch ciasta. Ciasto rafaello na krakersach wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc, by krakersy zmiękły.

Smacznego!

Helen G.

Rafaello na krakersach
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

18 komentarzy

      1. Robiłam obydwie wersje: z margaryną i z masłem. Ta druga jest delikatniejsza w smaku i – co tu dużo mówić – lepsza, identyczna z rafaello. Dlatego wersji z margaryną więcej nie zrobię 🙂 Słyszałam opinie, że do masy zawsze powinno się dawać masło, a nie margarynę, ale co kto lubi.

        Pozdrawiam Autorkę i dziękuję za ten i wiele innych przepisów. Korzystam z nich regularnie 🙂

        1. Dodatek masła sprawia, że masa jest nie tylko smaczniejsza ale też zdrowsza.Dziękuję za miłe słowa, polecam się na przyszłość;-)

    1. Raczej nie, gotowałam budyń sama, dając po 6 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego i 1l mleka. Trzeba użyć na pewno 2 opakowań, jak nie więcej.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button