MięsaPotrawy mączneZapiekanki

Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

To smaczny kruchy wytrawny placek. Tarty mają to do siebie, że można kombinować z nadzieniami. W zależności od gustu, można upiec tartę na słodko jako deser → np. tarta z jabłkami i cynamonem, bądź w wersji wytrawnej – z warzywami lub/i mięsem.

Osobiście wolę chyba tę drugą opcję. Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą to ciekawy pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację, wedle upodobań. Dodam, że jest bardzo sycąca i nie wymaga już żadnych dodatków.

Zobacz także

tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

tarta z wędzonym łososiem.

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200g mąki

– 120g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– 1 nieduży brokuł

– mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dag)

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie

– ½ łyżeczki słodkiej papryki

– po ⅓ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu  (opcjonalnie)

– szczypta mielonego imbiru

– 10 dag mozzarelli lub żółtego sera

– ½ puszki kukurydzy konserwowej

– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

– 3 jajka

– sól, pieprz

Jak zrobić tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.

Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.

Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozzarellą albo żółtym serem. Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200˚C, do zarumienienia. Tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.

Smacznego!

Helen G.

Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

20 komentarzy

  1. Przepiękna! No tak. Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju tart (z niezmiennie nam panującą królową tartą szpinakową), po zobaczeniu tych zdjęć zmieniłam całkowicie swoje plany obiadowe na jutro… Dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam(:

    1. Miło mi:) Mam nadzieję, że będzie smakować. O, tak szpinakowa to jedna z moich ulubionych, tylko męża niekoniecznie, więc nie mam dla kogo jej robić:) Pozdrawiam:)

  2. Swietny przepis! Na pewno to zrobie, bo uwielbiwm i brokuly i kukurydze. Robie podobne ze szpinakiem, ale takiego nie robilam.Dziekuje za swietny przeips I serdecznie pozdrawiam:):)

  3. Tarta wyglada zachecajaco, przed chwila kupilam potrzebne produkty i zabieram sie za nia 😀

    Dzieki za ciekawy przepis!

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button