Tradycyjne kotlety schabowe
Tradycyjne kotlety schabowe
Wraz z ziemniakami i kapustą zasmażaną, stanowią typowy polski obiad. Kotlety schabowe gościły w moim rodzinnym domu dość często. Typowe kotlety z tłuczonego schabu z czasem w wielu domach zostały zastąpione mięsem z piersi kurczaka lub z indyka.
Obie wersje kotletów są smaczne. Choć przyznam, że czasem mam ochotę na typowego schabowego ze schabu.
Zobacz także → kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 70 dag schabu bez kości
– 2 jaja
– 2-3 łyżki mleka
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i majeranku
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– bułka tarta i mąka do obtoczenia kotletów
▌Jak zrobić tradycyjne kotlety schabowe?
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm, po czym robić każdy kotlet z dwóch stron tłuczkiem. Posolić z obu stron, posypać pieprzem. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać odrobinę soli, pieprz, słodką paprykę i majeranek.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Kotlety obtaczać najpierw w mące, w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Kotlety schabowe podawać z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub z surówką z białej kapusty.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Klasyka 🙂
KAzdy chyba lubi schabowe ,nasze polskie dania są najsmaczniejsze:)