Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kasza manna z bananem i orzechami

Jedno z moich ulubionych śniadań albo kolacji. Kasza manna to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. W przedszkolu podawano ją solo jedynie z malutkim dodatkiem konfitury lub syropu malinowego. Dowolność składników pełna. Ja lubię kaszę manną gęstą, jeśli wolicie zupę – trzeba na tę ilość kaszy dać więcej mleka.

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

– 1 szklanka mleka

– 1 banan

– 1-2 łyżki rodzynek

– garść orzechów włoskich

– kilka migdałów (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka miodu

– szczypta cynamonu (opcjonalnie)

 

 

Mleko zagotować w rondelku, jak zacznie wrzeć dodać kaszę manną i rodzynki, mieszać energicznie, by nie porobiły grudki. Gotować 2-3 minuty, aż kasza zgęstnieje, często mieszając. Kaszę przełożyć do miseczki odstawić na chwilę by przestygła.  Banana pokroić w plasterki, dodać do kaszy.  Na koniec dodać miód, wymieszać i posypać kaszę orzechami i szczyptą cynamonu.

Smacznego:)

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Kasza manna z bananem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>