Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

Uwielbiam tę pastę, robię ją bardzo często i smaruję nią kanapki na śniadanie lub kolację. Jeśli obawiacie się przykrego zapachu po czosnku (podobno go niweluje  posiekana natka pietruszki), można go nie dodawać do pasty, choć niewątpliwie podkreśla jej smak i charakter :-)

DSCN5548

(Dla 4 osób)
Składniki:

– 20 dkg sera żółtego

– 4 jajka (ugotowane na twardo)

– 1 łyżka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– 2-3 łyżki majonezu

–  posiekany koperek, natka pietruszki lub szczypiorek

– sól, pieprz cayenne (chili)

 

 

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.  Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka obrać i także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do pasty dodać musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek lub inną zieleninę.  Doprawić do smaku solą i szczyptą chili.   Pastą smarować kanapki.

Smacznego!

Helen G.
DSCN5551

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Pasta z żółtego sera i jajek (serowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>