PieczywoŚniadanie

Bułki pszenno-orkiszowe

Bułki pszenno-orkiszowe

Chrupiące o błyszczącej i posypanej ziarnem sezamu skórce. Bułki pszenno-orkiszowe to pierwsze bułki jakie upiekłam w swoim życiu. Wyszły naprawdę smaczne.

Z podanych proporcji wychodzi 5 średnich bułek. Jeśli dla niektórych z was to niewiele,  możecie je upiec z podwójnej porcji. Przepis własny.

Zobacz także

domowe bułki pszenne

bułki pszenne na mleku

bułki razowe.

(5 sztuk)

Składniki:

– 200g mąki orkiszowej jasnej t700

– 175g mąki pszennej chlebowej t750

– 1 op. suchych drożdży (7g)

– 230 ml letniej wody

– 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

– rozkłócone jajko z łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu

– ziarna wedle uznania (opcjonalnie)

Jak zrobić bułki pszenno-orkiszowe?

Mąki przesiać przez sito, dodać drożdże, sól i cukier oraz roztopione masło. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ciasto, przez ok. 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne.  Lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Po tym czasie znów chwilę wyrabiać ciasto, następnie podzielić na części i uformować bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, do momentu podwojenia objętości (ok. 45 minut).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Można posypać dowolnymi ziarnami (np. słonecznikiem, sezamem albo makiem), choć nie jest to konieczne. Piec przez około 20 minut do zarumienienia. Wystudzić. Bułko pszenno-orkiszowe spożywać posmarowane masłem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Helen G.

Bułki pszenno-orkiszowe
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Bułek już trochę się napiekłam, bo takie domowe są nieporównywalnie lepsze niż sklepowe. A gdy widzę swojego narzeczonego pałaszującego jeszcze ciepłą bułę z masłem to jeszcze bardziej to uwielbiam 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis, bo takich orkiszowych jeszcze nie robiłam 🙂

Skomentuj agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button