Modra kapusta
Modra kapusta
Obok klusek śląskich i rolady wołowej, stanowi podstawę kuchni śląskiej. Modrą kapustę zwaną też modro kapusta, na Śląsku podaje się z boczkiem, w Wielkopolsce zaś z dodatkiem rodzynek, jabłek i goździków. To znana potrawa w tych regionach Polski.
Modra kapusta świetnie komponuje się z daniami mięsnymi. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na modrą kapustę, jaką jada się na Śląsku.
Spróbuj także:
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół dużej
– 1 cebula
– 100-150g boczku wędzonego (parzonego)
– 1 jabłko
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1 łyżka smalcu
– cukier do smaku
– 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– sól, pieprz
▌Jak zrobić modrą kapustę?
Kapustę drobno poszatkować. Umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości i odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wpierw podsmażyć boczek, by wytopiło się nieco tłuszczu. Później dodać cebulę i smalec. Smażyć razem jeszcze kilka minut.
Ugotowaną i odcedzoną kapustę połączyć z boczkiem i cebulą. Dodać starte na tarte o grubych oczkach jabłko. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać do obiadu na ciepło.
Do modrej kapusty świetnie pasuje rolada wołowa i kluski śląskie – typowo po Śląsku, jak również gulasz mięsny czy np. szynka w sosie chrzanowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Najlepsza sałatka jaką można sobie wyobrazić do obiadu to właśnie modra kapusta z boczkiem 🙂 pitca picca
KIedyś o niej słyszałam 🙂
Jest bardzo smaczna 🙂
Muszę koniecznie kiedyś wypróbować 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Świetny dodatek do obiadu, ja nie dodaję boczku, ale to ciekawy pomysł do wypróbowania 🙂
Bardzo lubię tak przygotowaną kapustkę 🙂
Pycha!