Kapusta modra z boczkiem


Kapusta modra obok klusek śląskich i rolady wołowej stanowi podstawę kuchni śląskiej. Na Śląsku podaje się ją z boczkiem, w Wielkopolsce zaś z dodatkiem rodzynek, jabłek i goździków. Kapusta modra świetnie komponuje się z daniami mięsnymi np. z roladą wołową albo gulaszem.

(Dla 6 osób)

Składniki:
– 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół dużej

– 1 cebula

– 4 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka masła (dałam klarowane) bądź smalcu

– cukier do smaku

-1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

– sól, pieprz

Kapustę poszatkować. Umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie i trochę soli. Gotować kapustę do miękkości, ok. 30 minut, następnie odcedzić. Plastry boczku  i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wpierw podsmażyć boczek, by wytopiło się nieco tłuszczu. Później dodać cebulę i smażyć razem jeszcze kilka minut. Ugotowaną i odcedzoną kapustę połączyć z boczkiem i cebulą, dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podusić jeszcze parę minut. Podawać na ciepło. Kapusta modra dobrze komponuje się z roladą wołową i kluskami– typowo po Śląsku oraz z gulaszem mięsnym. Można podawać ją także do innych mięs zwłaszcza duszonych.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kapusta-modra-z-boczkiemkapusta-modra-z-boczkiem1
loading...
loading...
Poprzedni Sałatka z selera
Nastepny Ciasto jogurtowe z likierem Baileys

1 Comment

  1. Adi Wie
    20 lutego 2013
    Odpowiedz

    Najlepsza sałatka jaką można sobie wyobrazić do obiadu to właśnie modra kapusta z boczkiem :) pitca picca

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *