Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście
Przepyszny, bo wilgotny, z pianką i kruszonką. Makowiec na kruchym cieście (spodzie) to doskonała propozycja ciasta na Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.
Za typową roladą makową na drożdżowym cieście niespecjalnie przepadam, bo nie dość że jest dosyć trudna w przygotowaniu i bardzo pracochłonna, to jeszcze ciasto drożdżowe szybko się „starzeje” i staje się suche.
Mój makowiec na kruchym spodzie na długo zachowuje świeżość. Ciasto jest miękkie i kruche, zaś masa aksamitna i wilgotna. Przygotowuję ją na ogół z mielonego maku, by oszczędzić sobie trochę czasu i roboty. Choć od biedy można też kupić puszkę masy makowej. Powiem tylko, że domowa masa makowa (bez mielenia) jest nieporównywalnie smaczniejsza od tej kupnej.
Zobacz także
ciasto japońskie (makowiec japoński – z jabłkami i bakaliami)
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 250g masła lub margaryny
– ⅓ szklanki cukru
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 4 żółtka
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
– 500g maku* (polecam mak mielony)
– 100g masła
– 3-4 łyżki miodu
– ¾ szklanki cukru brązowego
– 100g rodzynek
– 100g orzechów włoskich
– 50g migdałów bez skórki
– 100g skórki pomarańczowej
– 4 białka (pozostałe z ciasta)
– 1 łyżka kakao
– olejek migdałowy
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki rumu lub likieru Amaretto
– wrzące mleko lub woda do namoczenia maku
Piana:
– 5 białek
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
▌Jak zrobić makowiec na kruchym cieście?
Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać posiekane nożem na kawałki zimne masło lub margarynę. Następnie wbić żółtka, wyspać cukry i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3.
Ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę (wkładam najczęściej do zamrażalnika na 30-40 minut. Wyciągnąć większą część ciasta (2/3) i wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę o wym. 21×32. Nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Masa makowa: jeśli mak jeśli jest mielony, wystarczy go zalać lekko ponad poziom wrzącym mlekiem lub wodą i odstawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody przez gęste sitko, gazę albo lnianą ściereczkę. Jeśli używamy suchego maku, należy go po namoczeniu potem zmielić 3 krotnie w maszynce. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać nożem.
Masło stopić w garnku, dodać mak, cukier, miód, kakao i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić aromatem migdałowym i cynamonem. Na koniec dodać ewentualnie rum albo likier Amaretto. Pozostałe z ciasta 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy tuż przed samym wyłożeniem na podpieczone ciasto. Wymieszać i wyrównać.
Piana: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać 1 szklankę cukru pudru oraz 1 łyżkę maki ziemniaczanej. Wymieszać i wyłożyć na masę makową. Wyjąć z zamrażalnika pozostałą 1/3 część ciasta i pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Makowiec wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na funkcji góra-dół około 50 minut, do lekkiego zarumienia. Jeśli góra zacznie się mocno rumienić, przykryć ciasto pergaminem. Makowiec po ostudzeniu schłodzić w lodówce, by mak stężał. Makowiec na kruchym cieście jest najsmaczniejszy na następny dzień.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Mój tato lubi
Podziwiam jak można tak dobrze piec
mi ostatnio nugat nie wyszedł, a przy nim nie trzeba nawet używać piecyka 
Dziękuję za komplement
To kwestia praktyki. Kiedyś wiele ciast mi nie wychodziło. Wiele lat nie umiałam upiec sernika. Zawsze wychodził zakalec 
Bardzo apetyczny ten makowiec
Ślinka leci 
Dziękuję serdecznie
Bardzo apetyczne ciasto, ostatnio ciągnie mnie do makowych wypieków
Pyszne ciasto
Też tak nieskromnie uważam