Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Przepyszny, bo wilgotny, z pianką i kruszonką. Makowiec na kruchym cieście (spodzie) to doskonała propozycja ciasta na Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.

Za typową roladą makową na drożdżowym cieście niespecjalnie przepadam, bo nie dość że jest dosyć trudna w przygotowaniu i bardzo pracochłonna, to jeszcze ciasto drożdżowe szybko się „starzeje” i staje się suche.

Mój makowiec na kruchym spodzie na długo zachowuje świeżość. Ciasto jest miękkie i kruche, zaś masa aksamitna i wilgotna. Przygotowuję ją na ogół z mielonego maku, by oszczędzić sobie trochę czasu i roboty. Choć od biedy można też kupić puszkę masy makowej. Powiem tylko, że domowa masa makowa (bez mielenia) jest nieporównywalnie smaczniejsza od tej kupnej.

Zobacz także

seromak

ciasto japońskie (makowiec japoński – z jabłkami i bakaliami)

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 250g masła lub margaryny

– ⅓ szklanki cukru

– 3 łyżki kwaśnej śmietany

– 4 żółtka

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

– 500g maku* (polecam mak mielony)

– 100g masła

– 3-4 łyżki miodu

– ¾ szklanki cukru brązowego

– 100g rodzynek

– 100g orzechów włoskich

– 50g migdałów bez skórki

– 100g skórki pomarańczowej

– 4 białka (pozostałe z ciasta)

– 1 łyżka kakao

– olejek migdałowy

– ½ łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki rumu lub likieru Amaretto

– wrzące mleko lub woda do namoczenia maku

Piana:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– szczypta soli

Jak zrobić makowiec na kruchym cieście?

Kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać posiekane nożem na kawałki zimne masło lub margarynę. Następnie wbić żółtka, wyspać cukry i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3.

Ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę (wkładam najczęściej do zamrażalnika na 30-40 minut. Wyciągnąć większą część ciasta (2/3) i wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę o wym. 21×32. Nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Masa makowa: jeśli mak jeśli jest mielony, wystarczy go zalać lekko ponad poziom wrzącym mlekiem lub wodą i odstawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody przez gęste sitko, gazę albo lnianą ściereczkę. Jeśli używamy suchego maku, należy go po namoczeniu potem zmielić 3 krotnie w maszynce. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku i odsączyć. Orzechy i migdały drobno posiekać nożem.

Masło stopić w garnku, dodać mak, cukier, miód, kakao i bakalie. Chwilę podsmażyć. Masę doprawić aromatem migdałowym i cynamonem. Na koniec dodać ewentualnie rum albo likier Amaretto. Pozostałe z ciasta 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy tuż przed samym wyłożeniem na podpieczone ciasto. Wymieszać i wyrównać.

Piana: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać 1 szklankę cukru pudru oraz 1 łyżkę maki ziemniaczanej. Wymieszać i wyłożyć na masę makową. Wyjąć z zamrażalnika pozostałą 1/3 część ciasta i pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Makowiec wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na funkcji góra-dół około 50 minut, do lekkiego zarumienia. Jeśli góra zacznie się mocno rumienić, przykryć ciasto pergaminem. Makowiec po ostudzeniu schłodzić w lodówce, by mak stężał. Makowiec na kruchym cieście jest najsmaczniejszy na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.

Makowiec na kruchym cieście
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Podziwiam jak można tak dobrze piec 🙂 mi ostatnio nugat nie wyszedł, a przy nim nie trzeba nawet używać piecyka 😀

    1. Dziękuję za komplement 🙂 To kwestia praktyki. Kiedyś wiele ciast mi nie wychodziło. Wiele lat nie umiałam upiec sernika. Zawsze wychodził zakalec 🙁

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button