Potrawy mączne
-
Lane kluski
Lane kluski Doskonałe do zupy mlecznej, rosołu czy sosów. Lane kluski to niezbyt grube niteczki ciasta składającego się z jajek,…
Zobacz więcej » -
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami To jedna z moich ulubionych Wigilijnych potraw. Pierogi z kapustą i grzybami są obok pierogów…
Zobacz więcej » -
Kluski kładzione
Kluski kładzione Są bardzo smaczne i do tego ekspresowe w przygotowaniu. Kluski kładzione są świetnym dodatkiem do obiadu. Z powodzeniem…
Zobacz więcej » -
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko Najpyszniejsze robiła moja babcia Ania. Pierogi z serem na słodko według jej receptury charakteryzowały się…
Zobacz więcej » -
Naleśniki po bolońsku
Naleśniki po bolońsku To pyszne danie o włoskich korzeniach. Naleśniki po bolońsku (bolognese) są przełożone farszem z mięsa mielonego w…
Zobacz więcej » -
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami Robię je obowiązkowo każdego lata. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na śliwki, przygotowuję knedle przynajmniej ze dwa…
Zobacz więcej » -
Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki z serem i truskawkami Sezon na truskawki jest niestety bardzo krótki. Dlatego zachęcam was do wykorzystania tych owoców na…
Zobacz więcej » -
Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą
Krokiety z brokułami, parówką i kukurydzą Krokiety choć pracochłonne, są powszechnie lubianą potrawą za sprawą mnogości farszów. Jeśli nie przepadacie…
Zobacz więcej » -
Proziaki – podkarpackie placki na sodzie
Proziaki – podkarpackie placki na sodzie W tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z…
Zobacz więcej » -
Krokiety z szynką, pieczarkami i serem
Krokiety z szynką, pieczarkami i serem Krokiety, czyli rodzaj naleśników w chrupiącej panierce, są powszechnie lubianą potrawą. Możemy przyrządzić je…
Zobacz więcej » -
Kluski leniwe z mąki jaglanej
Kluski leniwe z mąki jaglanej Najsmaczniejsze są polane zrumienioną bułką tartą z masłem, cukrem i cynamonem. Niektórzy podają kluski leniwe…
Zobacz więcej » -
Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane
Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane To potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, popularna także w kuchni rosyjskiej. Bliny to rodzaj drożdżowych…
Zobacz więcej » -
Pizza z patelni
Pizza z patelni Wszyscy mniej czy bardziej kochamy ją jeść. Okazuje się, że aby zrobić pizzę wcale musimy mieć pieca,…
Zobacz więcej » -
Uszka na Wigilię
Uszka na Wigilię Wraz z barszczem stanowią jedną z czołowych wigilijnych potraw. Aromatyczne, pachnące grzybami, domowe uszka na Wigilię, są…
Zobacz więcej » -
Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe
Szpekuchy, litewskie pierożki drożdżowe Nadziewa się je słoniną z cebulką, czasem też boczkiem. Szpekuchy są potrawą kuchni kresowej, popularną na…
Zobacz więcej » -
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem Są popularne w kuchni kresowej oraz w rejonie Lubelszczyzny i Podlasia. Pierogi z…
Zobacz więcej » -
Moskole, placki ziemniaczane po góralsku
Moskole, placki ziemniaczane po góralsku To placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Moskole są określane też moskalami oraz podhalańskim lub…
Zobacz więcej » -
Racuchy drożdżowe jak pączki
Racuchy drożdżowe jak pączki Są doskonałą słodką przekąską, także na Tłusty Czwartek. Te pyszne racuchy drożdżowe swoim wyglądem przypominają pączki.…
Zobacz więcej » -
Naleśniki z brokułami, szynką i serem
Naleśniki z brokułami, szynką i serem Są przykładem smacznych naleśników wytrawnych. Brokuły, szynka i ciągnący żółty ser, stanowią doskonałe połączenie…
Zobacz więcej »